Askerlik öncesi sağlık taramasına gitmeden önce aile hekiminiz ile konuyu konuşun. Eğer askerliğe elverişli değilseniz rapor alarak muaf kalabilirsiniz.
Kişisel rahatsızlıklar bir yana, askerde herkes hasta olabilir. Yazın çok terleyebilir, kışın üşüyebilirsiniz. Rüzgarda kalabilirsiniz. Aç kalıp halsiz düşebilirsiniz. Virüs kaparsınız. Tüm bunlara engel olmak en azından geciktirmek için güçlü kalmak durumundasınız. İyi beslenin, iyi uyuyun, iyi giyinin. Hasta olduğunuzda revire çıkma hakkınız var. Komutanınıza söyleyerek revire gidebilirsiniz. Genelde yanınızda 1 asker olur ve size eşlik eder. Ya ranza arkadaşınız ya da nöbetçi sizinle gelir. Durumunuz kötü ise revirdeki doktor sizi hastaneye sevk edebilir. Gerekli durumlar için sürekli ambulans bulundurulur.
Hayatta sağlık her zaman çok önemli. Askere gelirken sağlıklı gelmek ve olabildiğince sağlığı korumak gerek. Ağır hastalığınız varsa doktorunuzla görüşüp gerekirse rapor alın. Acemi birliğinde sara hastası vardı ve sürekli nöbet geçirdiği için erkenden ayrılmak zorunda kaldı. Kendinize ve etrafınızdakilere zorluk çıkarmaktansa erkenden önlem alın. Askere gelince yoğun bir tempo altında (erken yatma, ictima, tıraş, kahvaltı, nöbet, sorumluluklar vs.) olacağınızdan sağlığı korumak çok önemli. Acemi birliğinde hasta olmamak büyük bir başarıdır ancak hasta olmak çok kolaydır. Özellikle kışın dikkat etmek gerek. Kendinizi iyi tanıyın. Vücut direnciniz zayıfsa yanınıza bol bol iç çamaşırı, özellikle atlet alın. Geldiğinizde kantinden de alabilirsiniz. Sürekli terlediğinizden atlet değişmek önemlidir. Kullandığınız bir ilaç varsa yanınıza alın. Örneğin astım hastaları sprey bulundurmalı. Sağlık bir bütün. Gece uykusuz kalırsanız, sabah kahvaltı etmezseniz, çok sigara içerseniz hasta olma riskiniz artar. Sabah, öğle, akşam öğünlerini kaçırmadan yiyin. Vücudunuzun direnci yüksek olsun.
Revir denir. Hafta içi mesai saatlerinde daha fazla doktor olurken hafta sonu ve geceleyin genelde 1 doktor bulunur. Acil durumlar içindir.
Erken uyu. Erken kalk. Kahvaltıyı kaçırma. Kışın kalın giy. Terleyince değiş. Temizliğe dikkat et. Duş sonrası iyi kurulan. İctima öncesi duşa girme. Saçını iyi kurut. Gereksiz yorulma. Tıraş sonrası kolonya kullan. Yüz kremi sür. Botunun içine pudra dök. Başkasının eşyasını kullanma. Virüs tehlikesi varsa kantin gibi yerlerde çok kalabalığa girme. Gereksiz hap vs. kullanma.
Covid-19 sonrası birçok alanda tedbirler alındı. Askerlik süreci de bundan etkilendi. Virüs sebebiyle alımlar durdurulabiliyor, geciktirilebiliyor ve terhisler uzayabiliyor. Bunlar sabır gerektiren durumlar. O yüzden askerliğe başlamadan önce kendinizi tüm şartlara uyum sağlayacak şekilde motive edin. 21 gün acemi erlik süresi 42 güne çıkabilir. Acemi birliği ve usta birliği arasındaki 3 güne çıkan izin süresi kaldırabilir. Acemi birliği içinden kalkan otobüsle usta birliğine gidebilirsiniz. Yemin törenine aileler alınmayabilir. Alt devrelerin gelmesi gecikince; gelen alt devreler bir süre daha karantinada tutulunca, size verilen nöbet süreleri uzayabilir. Salgın zamanında herşey anormal ilerleyebilir. Gayet sabırlı olmalısınız. Terhisin son 2 haftası karantinada geçebilir. Usta birliğine geldiğinizde yine bir süre karantinada kalabilirsiniz.
Salgın zamanı askerler belli zamanlarda karantinada kalır. Koğuşlarında vakit geçirirler. Yemekler koğuşlara kadar gelir. Sadece hela ve duş için koğuştan dışarı çıkarlar. İctima yapmazlar. Oldukça boş vakitleri olur. Sağlık için alınan tedbirlerden biri olan karantina sürecinde nöbet tutulmaz, eğitim verilmez. Tutulacak nöbetleri, yapılacak işleri kışladaki diğer askerler yaparlar.
Askerlik öncesi mutlaka doktorunuzla görüşün. İçinize sinmezse 2. bir doktora gidin. Durumunuzu anlatın. Tahliller sonucunda doktor ne diyorsa ona göre davranın. Askerlik yapmanız elverişli ise askere gelirken örneğin astım hastası iseniz spreyinizi vs. yanınıza alın. Sağlıkla ilgili sorulacak sorularda hastalığınızı mutlaka söyleyin. İlacınız biterse komutanınıza haber verin ki size ilaç temin etsinler.
Karantina kelimesi Covid 19 ile çokça duyduğumuz bir kelime. 2020 Mart ayında ülkemizde yayılımı başlayan bu virüs ile beraber askeriyede karantinaya alma işlemleri arttı. 2022 yılında ilk katılışta bir hafta, usta birliğine geçince 1 hafta karantinaya alındığını görüyoruz. 2 sene önce bu süreler 2 haftaya kadar çıkabiliyordu. Karantinada yatakhanede olursunuz ve yemekler ayağınıza gelir. Bir süre dikkatlice belli sınırlar dahilinde hareket edebilirsiniz. Tüm kışlaya çıkıp özgürce gezmeniz istenmez. Geçici bir süre tedbirler uygulanır.
2024 | Her Hakkı Saklıdır. Tüm içerik emekle oluşturuldu.